понеділок, 12 листопада 2018 р.

СУЧАСНІ ПИСЬМЕННИКИ ТА ЇХ ТВОРИ:
1. Сергій Жадан " Месопотамія"
2.Оксана Забужкл " Казка про калинову сопілку"
3. Люко Дашвар " Покров"
4. Володимир Лис " Соло для Соломії"
5. Юрій Андрухович " Московіада"

Юрій Яновський
Ю.І. Яновський - майстер новелістичного жанру, кіноредактор, кіносценарист.. Перша книга "Мамутові бивні" ( 1925). З 1925 до 1927 року - головний редактор  Одеської кіностудії, вивчав тонкощі кіномистецтва, співпрацював з О. Довженком., згодом переїхав до Харкова і стає членом ВАПЛІТЕ .Належав до митців, що групувалися довкола Миколи Хвильового, підтримував його заклики  орієнтуватися на "психологічну Європу", прокладати самостійний шлях новій літературі.
Яновський - поліфонічний митець. Він писав вірші, нариси, оповідання, новели, романи, кіносценарії, займався перекладацькою діяльністю. Найвідоміші твори - романи "Майстер корабля", " Чотири шаблі", " Вершники".
Під час війни був евакуйований до Уфи, де займався редагуванням журналу " Українська література". У 1945 р. був одним із кореспондентів радянської преси на Нюрнберзькому процесі.
Яновський - трагічна постать в літературі. Талановитий майстер, який у моодості створив свої найкращі твори, що збагатили нашу літературу, решту часу змушений був виправдовуватись і підлаштовуватись під настанови чиновників. Проте письменник здобув широке визнання читачів. Кращі твори були опубліковані в Богарії, Німеччині, Польщі, Чехії, Італі.



Немає коментарів:

Дописати коментар