вівторок, 18 квітня 2017 р.

Шановні одинадцятикласники!
До вашої уваги тематичний блок № 3
СПРОЩЕННЯ.ПОДОВЖЕННЯ.ПОДВОЄННЯ


Запам'ятати краще винятки з теми "Спрощення" допоможе цей урок!


Достатньо подивитися цей відеоурок і ви запам'ятаєте
 винятки подвоєння в іншомовних словах!

ВАЖЛИВО

Для перевірки та вдосконалення своїх знань ліворуч від вас зайдіть за посиланням  
"Тренажер з української мови"
у розділі"Фонетика та правопис" знайдіть спрощення та подвоєння приголосних.
ТРЕНУЙТЕСЬ!!!

А ТЕПЕР ПОВТОРЮЄМО ЛІТЕРАТУРУ
У цьому відеоуроці вам нагадають зміст
 "Енеїди" та "Наталки Полтавки" І. Котляревського,
  "Марусі" Г. Квітки - Основ'яненка 


 «Енеїда» І. Котляревського

Над «Енеїдою» І. Котляревський працював близько 30 років (з перервами). 
1798 р. перше видання «Енеїди» з’явилося завдяки ініціативі конотопського поміщика Максима Пурпури. Вихід у світ «Енеїди» став епохальною подією в культурному житті України. Це була перша друкована українська книга, написана живою народною мовою, що своєю появою стверджувала початок етапу у розвитку нашої літератури.
Тема: змалювання життя українського суспільства к. ХVІІІ — поч. ХІХ ст., різних верств населення (під виглядом троянців, латинян та інших народів).
Ідея:
  1. висміювання українських панів і чиновників, козацьких старшин, їх паразитичного життя, обжерливості, пияцтва, нікчемних сварок;
  2. водночас – уславлення патріотизму, вірності обов’язку, мужності, товариської солідарності (Еней, троянці, Низ та Евріал).
Основна думка: засобом сміху викрити і засудити негативні соціальні явища суспільства к. ХVІІІ ст.— поч. ХІХ ст.
Жанр: 
 «Енеїда» — травестійна, бурлескна поема.

Проблематика:

  1. соціальна нерівність;
  2.  патріотизм народних мас, громадський обов’язок;
  3. виховання майбутнього покоління;
  4. дружба і ворожість;
  5. любов і ненависть;
  6. людяність і моральна нікчемність.
«Енеїда» — енциклопедія життя українського народу. 

Композиція

Твір містить шість частин, які змістовно пов’язані з подорожжю Енея і тими пригодами, що трапилися з ним.
Експозиція: знайомство з Енеєм і його ватагою троянців, які нагадують козаків-запорожців, з їх завзяттям, хоробрістю, веселими звичаями і войовничим настроєм.
Зав’язка: подорож Енея з троянцями у пошуках Італії.
Кульмінація: битва Енея з Турном, в результаті якої боги також розділились на два загони.
Розв’язка: перемога Енея над Турном, бо Зевс зглянувся на героя і став на його бік: «Живе хто в світі необачно, / Тому нігде не буде смачно, / А більш, коли і совість жметь».

Сюжет

Сюжет «Енеїди» майже відтворює сюжет Вергілієвої «Енеїди». Після зруйнування Трої Еней разом з уцілілими троянцями шукає Італію. Сім років злостиві боги водили їх морем. Коли троянці прибувають до Італії, їх зустрічають гостинно. Еней хоче одружитися з дочкою місцевого царя Латина Лавінією, але того ж прагне Турн, цар рутульців. Турнові допомагають цариця Амата, дружина Латина, і цар Евандор. Боги також розділились на два загони: одні — на боці Енея, інші — Турна. Однак Еней перемагає Турна в бою і стає чоловіком Лавінії.

Аналіз змісту. Які негативні соціальні явища викриває та засуджує автор у поемі?

1. Кріпацтво.
2. Хабарництво. Все чиновне панство, яке в поемі виведено в образах богів-олімпійців, за всяку найдрібнішу послугу вимагає нагороди. Без хабара нікуди не можна поткнутися
Гострий осуд І. Котляревським цього потворного явища найяскравіше проявився в тому, що хабарників-чиновників письменник поміщає в пекло. Тут бачимо суддів, які «по правді не судили та тільки грошики лупили і одбирали хабарі»; крючкодера-жмикрута, який чиєсь «діло», тобто судову справу, так «переіначив», що навіть за тогочасними законами, за якими рідко карали хабарників, він міг потрапити у Сибір; у пеклі дуже багато різних чиновників-крутіїв, бо все тодішнє чиновництво, за мізерним винятком, грабувало народ, беручи хабарі.
3. Несправедливі, загарбницькі війни.

Дійові особи «Енеїди», їх цитатна характеристика



Героїв «Енеїди» можна поділити на дві групи: земні герої та небожителі, що мешкають на Олімпі. Серед земних героїв особливо виділяються Еней і троянці.
У перших розділах поеми троянці змальовані у знижувальному плані – це ватага розбишак, які люблять порозважатися, зазирнути в чарчину, їхня поведінка чимось нагадує розваги запорожців. Ватажок троянців – Еней – «парубок моторний» і «хлопець – хоч куди козак», вдатний до всяких витівок. Він теж любить погуляти. Але водночас це люди обов’язку. Коли виникає потреба боронити рідний край, то Еней і троянці виявляють мужність, патріотизм, поводяться як доблесні воїни. 
Що стосується образів богів, то вони зображені в сатиричному, знижувальному плані. Котляревський опустив богів з Олімпу на землю, він позбавив їх святості, показав звичайними людьми. Боги в поемі наділені рисами української панівної верхівки кінця XVIII століття. Вони хабарники, нероби, інтригани, нудьгують від бездіяльності, проводять час у сварках і пиятиці. Так, цар богів Зевс змальований як п’яниця і самодур. Нептун і Еол – хабарники. Юнона – пліткарка, інтриганка.
1) Олімпійські боги:
• Зевс (Зевес або Юпітер) — верховний бог, бог блискавки і грому. Зевс зображений як деспот, п’яниця з вередливим характером.
«Зевес тоді кружав сивухуІ оселедцем заїдав;Він, сьому випивши восьмуху,Послідки з кварти виливав»
• Юнона (Гера) — богиня шлюбу, його дружина. Показана як жінка з дуже поганим характером («зла Юнона, суча дочка»), заздріслива, підступна, любить інтриги.
• Венера (Афродита) — богиня кохання, побічна дочка Зевса, мати Енея. Показана як жінка з легковажною поведінкою, шльондра, готова на все заради успіху власного сина Енея.
«Венера молодиця сміла,Бо все з воєнними жила,І бите з ними м’ясо їла,І по трактирах пунш пила;Частенько на соломі спала,В шинелі синій щеголяла…»
• Еол — бог вітрів, брат Зевса.
• Нептун — бог моря, брат Зевса.
• Вулкан — бог вогню, покровитель ковалів, чоловік Венери.
• Меркурій — бог торгівлі, посланець богів, син Зевса.
2) Земні герої:
Еней — троянський цар, син Венери й Анхіза.
«Прямий, як сосна, величавий,Бувалий, здатний, тертий, жвавий…»
Суперечливий персонаж, з одного боку, ледачий, «на всеє зле проворний», занадто любить пиячити, гуляти, з іншого боку, коли йдеться про інтереси троянців, громадський обов’язок, Еней веде себе достойно, навіть героїчно.
Анхіз — цар Трої, батько Енея.
Низ та Евріал — троянські воїни.
В останніх розділах поеми серед троянців Котляревський виділяє два образи – Низа й Евріала. Ці юнаки приєдналися до троянського війська, щоб допомогти йому воювати проти ворога, і поплатилися життям. Котляревський захоплюється мужністю воїнів і через їхні образи висловлює свої погляди на те, як потрібно любити й обороняти Вітчизну:
«Любов к отчизні де героїть,
Там сила вража не устоїть,
Там грудь сильніша од гармат».
«Хоть молоді були, та гожіІ кріпкі, храбрі, як харциз.В них кров текла хоть не троянська,Якась чужая – бусурманська,Та в службі – вірні козаки». (автор про Низа та Евріала).
«Де общеє добро в упадку,Забудь отця, забудь і матку,Лети повинность ісправлять» (слова Евріала про те, що слід передусім дбати про обов’язок перед громадою, а не про особисте життя; Евріал ризикує життям, незважаючи на те, що в нього є старенька мати).
Дідона — цариця Карфагена, коханка Енея.
«Трудяща, дуже працьовита,Весела, гарна, сановита,Бідняжка – що була вдова…»
На прикладі Дідони показано, як любовна пристрасть веде досить порядну жінку до божевілля й загибелі:
«Енея так вона любила,Що аж сама себе спалила,Послала душу к чорту в ад».
Латин — цар Латинської землі. Цей персонаж змальований іронічно: надзвичайно скупий, занадто обережний та боягузливий, майже не втручається в реальне управління державними справами, намагається уникнути воєн будь-якою ціною.
«Земелька ся була Латинська,Завзятий цар в ній був Латин;Старий скупиндя – скурвисинська,Дрижав, як Каїн, за алтин».
Амата — його дружина. Дуже пихата жінка, інтриганка, любить війни та конфлікти.
Лавінія (Лавіся) — їх дочка. Вродлива юна дівчина, у якої багато залицяльників.
«Дочка була зальотна птицяІ ззаду, спереду, кругом,Червона, свіжа, як кислиця,І все ходила павичом.Дородна, росла і красива,Приступна, добра, не спесива,Гнучка, юрлива, молода…»
Турн — цар рутульський. Закоханий у Лавінію, дуже гордий та пихатий, впертий та войовничий суперник Енея.
«Не в шутку молодець був жвавий,Товстий, високий, кучерявий,Обточений, як огірок;І війська мав свого чимало,І грошиків таки бряжчало,Куди не кинь, був Турн царьок».
Сивілла — жриця бога сонця Феба.
«Крива, горбатая, сухая,Запліснявіла, вся в шрамах;Сіда, ряба, беззуба, коса,Розхристана, простоволоса,І, як в намисті, вся в жовнах».

ТЕСТ






















Немає коментарів:

Дописати коментар