середа, 8 березня 2017 р.

ДО ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ГЕНІЯ

І знову -   березень.. І знову линуть до нас слова геніального українського поета Тараса Григоровича Шевченка.Доля України , як і доля Тарасова, складна і багатогранна. Шевченко - Україна, Україна -ми, Ми - нація безсмертна. Україна свята. Україна незнищенна. Україна вічна!

          Слово Шевченка сьогодні як ніколи актуальне й набрало буревійної магнетичної сили; зіткане з болю, туги і сліз, скроплене кров'ю серця.   "Кобзар" — найпекучіший виспів, на який тільки спроможна людина, вже давно став однією з найдорожчих для нас книг; він , як пісня, з якої не викинеш слова, облетів усі континенти. Авторитети зарахували "Кобзар" до найталановитіших поетичних перлин світу; простий люд відкрив у ньому сумовиту, але горду історію цілого народу, вдатного до праці, до пісні та жарту, до боротьби. І сьогодні, й завтра, й завжди поезія Шевченка була, є і вічно буде на передньому краї непримиренного двобою людства з темними силами визиску, наруги та зла. За справедливість. За рівність. 

Тож головне – читайте Шевченка,  шукайте у його поезіях  потрібне вам, думайте, знаходьте відповіді для себе!... Бо сьогодні Тарас Шевченко – актуальний як ніколи!

( Міні  - форум дев'ятикласників )
Ким для вас є Т. Шевченко? Які твори сьогодні актуальні?


.

14 коментарів:

  1. Для мене Т. Шевченко є людиною яка усе свое життя боролася за незалежність від тих хто його и сімью його змушував працювати по 6-7 діб на своїх полях. Через те шо він писав вірші його і відправили у заслання. Тож сьогодні його твори популярні через жагу до незалежності. Популярними слова,
    Борітеся — поборете!
    Вам Бог помагає!
    За вас правда, за вас слава
    І воля святая!
    Тому Шевченко і популярний у наш час.

    ВідповістиВидалити
  2. Тарас Шевченко-це людина,яку згадують кожен день. Завдяки Тарасу, багато людей боролися за свою незалежність, він своїми творами закликав людей до єдності.
    Я вважаю, що актуальна поема Т.Г. Шевченка- "Катерина". Вона навчає нас бути вірними тільки одній коханій людині, також у будь-якій ситуації не втрачати мудрість і свій розум.

    ВідповістиВидалити
  3. Владо, я рада , що ти з нами.Дякую.
    Дівчата зазвичай проймаються саме "Катериною".Дійсно,кохання, зрада, батьки і діти - це проблеми вічні.

    ВідповістиВидалити
  4. Тарас Григорович Шевченко – неповторна ,творча постать в українській літературі . Творчість цього поета байдужим не залишає нікого .Напевно, в Україні не знайдеться жодної людини ,яка у своєму житті хоча б раз не перегорнула сторінок “Кобзаря “. Щодо мене,то я завжди шаную історію попередніх століть .
    Можно сміливо переконатись у тому,що твори Т.Г.Шевченка дуже актуальні у сучасному житті .Він писав:
    Учітесь,читайте
    І чужому навчайтесь
    Й свого не цурайтесь …
    Великий поет завжди обирав свободу .Сучасне суспільство повинно орієнтуватися на великого письменника та виборювати свою свободу.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую,Ангеліно, за твою позицію. Мене тішить думка про те,що ви, сучасна молодь, читаючи твори Т. Шевченка,можете зробити власні висновки,зрозуміти всю трагедію і велич українського народу з його вічним прагненням до свободи.

      Видалити
  5. Тарас Григорьевич Шевченко-великий украинский поэт.Он написал много замечательных произведений.Поэма "Екатерина"-актуальна и в наши дни.Все люди ошибаются в жизни.В поэме "Кавказ" Шевченко написал:
    "Борітеся - поборете,
    Вам Бог помагає!
    За вас правда, за вас слава
    І воля святая! "
    Слова Тараса Шевченко остаются актуальными и сегодня.Его стихи, поэмы и просто короткие фразы является источником надежды. "Гамалія"-одна из прекрасных поэм Шевченко.Произведения Шевченко-являются очень интересными и жизненными.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дійсно,поетичний світ Т. Г. Шевченка тісно пов’язаний із його власним життям.Витвори пера багаті на художні образи, вирізняються довершеністю форми,а тому цікаві.

      Видалити
  6. Я підтримую погляди своїх однокласників, проте хотіла б поділитися і своєю думкою. Особисто для мене Тарас Шевченко є людиною-пророком. Він чітко передбачив майбутнє своєї нації, країни. Він, поет і політичний діяч, намагався донести населенню того часу те, що приховував царський уряд, Кобзар повчав народ, хотів об'єднати братів, дітей, синів України. Він усім серцем бажав того, щоб люди нарешті зрозуміли, що саме Україна- це єдина їх країна, одна, незалежна, нероздільна теріторія. Українці-давня сформована окрема нація, яка має свою мову, свої традиції- все своє, а ми шукаємо щось додаткове, інше..
    Нещодавно на уроці української літератури ми познайомились із твором "І мертвим, і живим..". Думки, міркування та засуждення мене настількі вразили!.. А саме мене здивувало те, що написане ще у ХlX столітті актуальне і сьогодні! Для меня Тарас Григорович є мудрим батьком, а нас з дитинства вчили слухати батьків, тому брати-українці повинні жити за "законами" Шевченка-пророка: поважати країну, не бути пасивними громадянами, діяти, змінювати, підтримувати, захищати свою Батьківщину!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Каріно, я вірю в щирість цих слів.Знаю, що почуття й думки твої - справжні.Мабуть, про таких "ненароджених земляків" і мріяв поет.

      Видалити